Višina subvencije za samozaposlitev

Kadar ostanemo brez službe, smo se nekako primorani prijaviti na Zavodu za zaposlovanje. Seveda te vključijo v razne programe in spremljajo vaše aktivnosti, s čimer je mišljeno intenzivno iskanje zaposlitve. V intenzivno iskanje zaposlitve med drugim sodi pošiljanje ponudb za delo tako na razpisana delovna mesta kot tudi »pošiljanje na slepo«. Vsak si mora namreč začrtati cilje in raziskati svoj potencial in z njim povezane možnosti zaposlitve, ki pa morda ni iz izučenega področja. Kaj pa narediti takrat, ko kljub neutrudnem pošiljanju vlog za delo, ne dobimo pozitivnega odgovora?

Zavod za zaposlovanje organizira program, ki zajema priprave na samozaposlitev. V program se lahko predvidoma vključiš, če še te možnosti do takrat nisi izkoristil in če se poslovna ideja smatra za smiselno. Šele po tem programu, se lahko vključite v naslednjega: program subvencija za samozaposlitev. Ob tem seveda ne smemo zanemariti dejstva, da se v vse izmed naštetih programov lahko vključite šele, ko ste vsaj tri mesece prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje. Trenutno znaša subvencija za samozaposlitev 4.500,00 €. Nekaterim, ki na vseh predvidenih programih ne poslušajo, se zdi ta subvencija za samozaposlitev kot na lahek način pridobljen denar, ki ti ga država preprosto »podari«, a ti se ponavadi zelo opečejo. Vedno se namreč soočamo tako z dolžnostmi kot s pravicami in mnogi izmed njih se premalo ukvarjajo z dolžnostmi ter dajejo prednost pravicam. Nekaterim ta subvencija za samozaposlitev namreč pomeni 3 ali 4 mesece plače, pa temu ni tako. Subvencija za samozaposlitev je kar precej premišljena stvar s strani države, saj vas s subvencijo le za leto ali morda 2 odreši davkov, ki bi jih morali mesečno plačevati državi. Ta mesečni znesek je, če se ne motim, med 300 in 400 evri. Pomnožite si to z 12 in dobili boste približno cifro, ki vam jo država nameni kot subvencijo za samozaposlitev.

Zato nikar brezglavo riniti v samozaposlitev, če nimate res prave in dobre poslovne ideje ter na nek način že analiziran in pripravljen trg na katerem mislite tržiti svojo dejavnost.

This entry was posted in Razno and tagged , . Bookmark the permalink.