Ustrezno izbrana dezinfekcijska sredstva za površine

Dezinfekcijska sredstva za površine morajo biti v prvi vrsti ustrezno izbrana, če seveda želite pravilno razkuževati površine ter predmete. Pri izbiri je treba upoštevati torej kar nekaj pomembnih dejavnikov. Če jih ne upoštevate, lahko pride do omejene učinkovitosti sredstev. V najslabšem primeru se lahko celo zgodi, da bakterije postanejo odporne na razkužila.

Nekatera dezinfekcijska razkužila za površine so veliko učinkovitejša v boju proti bakterijam, po drugi strani pa manj pri odstranjevanju virusov. Za druga pa je značilno, da uničujejo vse viruse.

Tri ključna pravila za optimalno razkuževanje površin

Za najučinkovitejše razkuževanje površin veljajo tri temeljna pravila. Ta vključujejo popolno pokritost, čas delovanja ter optimalno koncentracijo. Dezinfekcijska sredstva za površine so učinkovita, kadar jih uporabljamo za ciljna območja. V razkuževanje je zato treba zajeti celotno površino. Če površina ni dovolj očiščena, posledično ne boste mogli doseči popolne dezinfekcije. Potrebno je torej odstraniti prav vse vidne nečistoče. To najlaže opravite kar z uporabo vode.

V nadaljevanju se morate zavedati, da so dezinfekcijska sredstva za površine učinkovita le, če ne zanemarimo časa delovanja. Za nekatere vrste bacilov je značilno, da so vztrajni, zato aktivne sestavine razkužila zahtevajo kar precej časa, da lahko prodrejo na prav vsa območja. Šele nato mikrobi postanejo neškodljivi. Če časa izpostavljenosti ne boste upoštevali, živih lahko ostane kar 99,99 % virusov, glivic ter bakterij. Pomembno je, da vedno upoštevate navodila, ki so zapisana na etiketi samega produkta. Ta pa se lahko od izdelka do izdelka tudi precej razlikujejo.

Razkužila za površine so dovolj učinkovita, če se jih uporablja v primernem odmerku. Na voljo so v koncentrirani obliki ali pa takšna, ki so že pripravljena za takojšnjo rabo. Slednja se torej lahko uporabijo takoj, koncentrat pa boste morali najprej ustrezno razredčiti. Pomembno je, da je raztopina mešanice natančno zmešana. Premočna mešanica lahko celo poškoduje površino; preveč blaga mešanica je lahko povsem neučinkovita.

Rok uporabe dezinfekcijskih sredstev za površine

Praviloma imajo skorajda vsa dezinfekcijska sredstva za površine rok uporabe. Po pretečenem roku se vam ne more zagotoviti celovitega razkuževanja. Preden boste izdelek uporabili, obvezno preverite njegov rok uporabe.

Razkužila je prav tako potrebno odstranjevati na povsem primeren način. Ne smete jih zlivati v umivalnike ali v stranišče. Takšna sredstva namreč vsebujejo zelo močne sestavine, ki imajo ne nazadnje tudi zelo slab vpliv na samo okolje.

Več o dezinfekcijskih sredstvih pa si poglejte na spletni strani Germstar.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.