Tečaj angleščine pred šolanjem v tujini

study-abroadOd nekdaj sem vedela, da se bom nekoč ukvarjala z medicino, malo manj pa, da bom se kdajkoli morala odločiti za tečaj angleščine, saj sem bila vedno prepričana, da je to jezik, ki ga znam čisto zadovoljivo. Kot majhna deklica sem želela biti pediatrinja, nekoliko kasneje sem bila prepričana, da bom kirurginja, zatem sem se zadovoljila z anestezistom … Medicina ponuja veliko področij in odkrivala sem vedno nove, zadnji dve leti v gimnaziji pa vem, da me zanima medicinski inženiring. Žal gre za nekoliko mlajšo smer, ki je pri nas ni možno študirati – in pravzaprav niti ne želim izgubljati časa s študijem klasične medicine, ko pa je medicinski inženiring precej bolj specifičen. Odločitev je torej padla – izbrala sem šolanje v tujini.

To zahteva seveda kar nekaj priprav, predvsem ogromno papirologije, in zahtevo po tem, da obvladaš angleški jezik. Tega sicer znam tako dobro, da sem brez težav naredila teste, ki so potrebni za sprejem na univerzo v ZDA, vendar sem kljub temu ugotovila, da potrebujem tečaj angleščine. Sporazumevanje v angleščini v vlogi turista namreč ni isto kot živeti in šolati se v tujini.

Priprave na šolanje v tujini

Starši so mi omogočili tečaj angleščine v New Yorku. Nisem se odločila za klasično učenje, temveč sem inštruktorici takoj povedala, zakaj potrebujem tečaj – nekoliko zaradi strokovne terminologije, nekoliko zaradi specifičnih fraz, govornih iger in podobnega, kar se uporablja pri vsakdanjem govoru, in česar morda ne bom razumela pri komuniciranju z bodočimi sošolci. Moja učiteljica je na srečo razumela mojo težavo, in tako tečaj angleščine ni potekal zgolj v učilnici, temveč veliko več zunaj, na ulici. In ni bilo lahko! Ugotovila sem namreč, da mi manjka precej znanja o ameriški kulturi, tako si niti v restavraciji nisem znala naročiti hrane, saj so imele jedi na jedilniku precej nenavadna poimenovanja. Ampak z nekaj prakse sem pričela razumeti, kaj pomenijo določeni izrazi, ki jih v pravilni, »šolski« angleščini sicer ni.

Ko sva dodobra usvojili vse potrebne komunikacijske veščine, je bil tudi del z ogromno strokovne terminologije mnogo lažji. Presenetila sem sama sebe. Tečaj angleščine za kakršnega sem se odločila sama, je bil tako torej več kot koristen in komaj čakam, da se pričnem čez lužo tudi šolati.

Več o tečajih tujih jezikov lahko preberete tukaj.

This entry was posted in Tečaji jezikov and tagged , , . Bookmark the permalink.