Stevia – slajša od sladkorja


Stevia je izjemno sladka rastlina, najslajši pa so ekstrakti iz njenih listov, imenovani steviolni glikozidi oziroma steviozidi. Rastlina stevia je v svoji naravni obliki približno 10- do 15-krat slajša od navadnega namiznega sladkorja. Njeni ekstrakti oziroma steviolni glikozidi pa so lahko kar 100- do 300-krat slajši od namiznega sladkorja. Zato po njej kot naravnem sladilu posegajo vsi, ki želijo uživati v sladki hrani, ob tem pa v telo nočejo vnašati kalorij s sladkorjem.

Stevia kot prehranski dodatek

Raziskave so pokazale, da stevia lahko uravnava krvni sladkor. Zato se kot prehranski dodatek uporablja pri ljudeh s sladkorno boleznijo in hipoglikemijo. Posamezniki poročajo, da se je ob njenem rednem jemanju v obliki kapljic z vsakim obrokom raven glukoze v krvi normalizirala ali približala normalni ravni. Študije so pokazale, da stevia znižuje povišan krvni tlak, zato je priporočljiva za ljudi, ki trpijo zaradi visoka krvnega tlaka. Dnevno dodajanje v prehrano izboljša prebavo in delovanje prebavil ter vpliva na pomiritev razdraženega želodca. Njeni uporabniki poročajo tudi, da je pitje čaja ali drugih napitkov s to rastlino pomagalo zmanjšati njihovo željo po tobaku in alkoholnih pijačah.

Stevia za zdravo kožo

Njena redna uporaba lahko zelo izboljša stanje kože. Koncentrat njenih listov na vodni osnovi prinaša mnoge pozitivne učinke za kožo pri redni negi. Maska na njeni osnovi mehča in napne kožo, gladi gube in odpravlja oziroma blaži kožne nečistoče. Njen koncentrat blagodejno vpliva tudi pri kožnih težavah, kot so seboreja, dermatitis in ekcem. Če se stevia nanese na obolelo mesto, se tudi praske in rane hitreje zacelijo. Ob njenem nanosu na poškodovano mesto se sicer za nekaj sekund pojavi žgoča bolečina, a ji kmalu sledi olajšanje. Ko pa se rana, negovana s to rastlino, zaceli, brazgotine ne ostanejo. Mnogi zadovoljni uporabniki, jo dodajajo tudi gelu za tuširanje in šamponu ter poročajo o blagodejnih učinkih pri tovrstni uporabi.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.