Sodobne pravljica za sladke sanje

Verjetno se še spominjate klasičnih pripovedk, ki so vam jih kot otroci brali in pripovedovali starši ter stari straši. Zagotovo jih naprej pripovedujete svojim malčkom. A časi grejo naprej in pojavljajo se tudi povsem nove, sodobne pravljice, ki niso nič manj zanimive od tistih, ki ste jih pred več desetletji poslušali sami. V zelo ljubkem projektu imenovanem Lahkonočnice so jih avtorji s pomočjo bralcev iz domov za starejše po celotni Sloveniji zbrali na spletnem portalu, ki je dostopen na naslovu https://www.lahkonocnice.si/kategorije/vse-pravljice. Gre za izjemno srčno akcijo, ki ne bo le razveselila otrok, temveč na kreativen način povezala vse generacije v naši državi.

Sodobne pravljice so zbrane na portalu Lahkonočnice

Omogočite svojim otrokom, da vsak večer pred spanjem poslušajo sodobne pravljice, ki jih berejo prebivalci domov za ostarele. Gre za odličen projekt, ki združuje generacije. Številni slovenski avtorji so napisali sodobne pravljice namenjene najmlajšim. Dostopne so v priročni sodobni obliki, torej preko svetovnega spleta. Poleg tega pa so tudi brezplačne. Starostniki, ki skozi branje krepijo svoje kognitivne sposobnosti, se ob enem znova počutijo koristne, med otroke pa širijo umetnost in toplino pripovedovanja. Čudovito, kajne? Poslušajte jih tudi vi. Danes je na voljo že več kot sto zgodbic.

Kdo stoji za tem izjemnim projektom?

Trenutno je na portalu objavljenih že krepko čez sto pravljic, ki jih je napisalo osemnajst odličnih slovenskih avtorjev, med njimi na primer Boštjan Gorenc – Pižama, Tinka Bačič, Ida Mlakar Črnič in drugi. Sodobne pravljice so opremljene tudi z ilustracijami, ki so jih prispevali najboljši slovenski ilustratorji. Kar dvajset se jih je odločilo podpreti ta nadvse zanimiv projekt, med njimi denimo Mojca Fo, Nenad Cizl in Alenka Kramer Turnšek. In še nekaj besed o glavnih zvezdah tega projekta – pripovedovalcih. Sodobne pravljice bere več kot 40 bralcev, med njimi je veliko upokojenih slovenskih igralcev, ki se jih verjetno spomnite s filmskih platen, televizijskih zaslonov ali odrskih desk. Če omenimo le nekatere: Milena Zupančič, Boris Cavazza in Juri Souček.

This entry was posted in Vse za otroka and tagged , . Bookmark the permalink.