Skobeljnik – ročni in električni

Električni skobeljniki opravijo delo kot ročni skobeljniki, vendar občutno hitreje. Tako skobeljnik kot krožna žaga sta zmogljivi orodji na električni pogon, opravljata skoraj enako delo, kot sta ga ali sta ga nekoč opravljala skobeljnik in ročna žaga, vendar ga opravljata hitreje, bolj učinkovito in natančno ter vedno pri višji ravni decibelov.

MILWAUKEE Akumulatorski skobeljnik M18 BP-402C

Električni prenosni skobeljnik – sestavni deli

Električni prenosni skobeljnik je ročno orodje, vendar deluje kot stacionarni skobeljnik. Na voljo je rezalna glava s parom ostrih nožev, ki podobno kot stružnica odstranjuje ostružke materiala. Rezalna glava je poravnana z zadnjim delom podlage orodja; sprednji del ravnalnika se nastavlja za uravnavanje globine reza.

Pri večini modelov se globina reza skobeljnika nastavlja s krmilnim gumbom, nameščenim na sprednji strani skobeljnika. Nekateri električni skobeljniki so opremljeni tudi z nastavljivo ograjico.Velikost prenosnega električnega skobeljnika je odvisna od največje širine rezanja orodja. Večina modelov, ki so danes na voljo na trgu, ima največjo širino rezanja od tri in četrt do šest palcev in pol.

Uporaba električnega skobeljnika

Uporaba električnega skobeljnika je podobna uporabi namiznega skobeljnika, vendar zahteva veliko manj truda. Ravnalnika vam ni treba poganjati, temveč ga le vodite po poti, ki jo želite skobljati. Obdelovanec trdno vpnite in poskrbite, da bo vaša drža uravnotežena. Čeprav bo potrebna majhna sila, orodje upravljajte z obema rokama, pri čemer leva roka vodi letalo spredaj, desna pa zadaj.

Pred skobljanjem dolžine deske nekoliko pritisnite na sprednji del letve, da se le-ta poravna s kosom. Prav tako se prepričajte, da je zadnji del na koncu skobljanja vzporedna z desko, tako kot pri skobljanju na mizi. To preprečuje t.i. »potopitev«, napako, ki nastane, če se na koncih skoblja več lesa kot na sredini obdelovanca. Z uporabo kovinskega ravnila preverite ravnost obdelovanca.

Oprema, ki jo potrebujete, preden začnete

Akumulatorski skobeljnik ima v delavnici veliko možnosti uporabe, zlasti v manjših delavnicah, ki nimajo površinskega skobeljnika. Z njim boste zlahka odstranili sledove žaganja, poravnali grobe robove in obrezali obdelovance. Neprecenljiv je pri nameščanju vrat, bodisi polnovrednih bodisi vrat za omare. Z njim lahko tudi koničasto in površinsko obdelujete.

Tako kot večji skobeljniki, ki so znani po tem, da radi hitro porežejo tako konice prstov kot tudi material, ima tudi ta stroj hud ugriz. Uporabljajte ga previdno, načrtno in spoštljivo. Preden začnete, pripravite potrebna orodja za vaš projekt in se ne pozabite ustrezno zaščititi. Obliči so glavno orodje, poleg pa potrebujete še: masko proti prahu, lopato za pobiranje prahu lesa, podaljševalni kabel, čepke ali slušalke za zaščito sluha in zaščitna očala.

This entry was posted in Vse za dom and tagged , . Bookmark the permalink.