Pravilno sedenje

pisarniski-stolVečina od nas preživlja svoje dneve na delovnem mestu v pisarni, kjer presedimo večino dneva. Nepravilno sedenje povzroča bolečino v križu in vratu, zaspanost, mravljince v rokah ali nogah, vse to pa seveda lahko, ob stalnem nepravilnem sedenju, vodi tudi v resnejše bolezni hrbtenice, in pa tudi v debelost ter povišan krvni tlak. Vse te težave pa vam lahko povzročajo prav pisarniških stoli. Dobri pisarniški stoli imajo svojo ceno, večina ljudi pa se odloči za cenene verzije, saj mislijo, da ne potrebujejo stola visoke kvalitete in jim zadostuje že običajni model.

Sedenje nikakor ni naraven položaj, dolgoročno sedenje v istem, pravilnem položaju, pa se v osmih ali več urah na delovnem mestu kmalu spremeni v skoraj ležeč položaj. Zdrav položaj hrbtenice v obliki S, se kmalu spremeni v obliko C, kar pa povzroči obremenitev medvretenčnih ploščic ter oslabitev hrbtnih mišic. Raziskave so pokazale, da so sile, ki delujejo med sedenjem na medvretenčne diske, dosti večje, kot takrat, ko sedimo. To vodi v več različnih obolenj hrbtenice.

Zaradi težav s hrbtenico in nepravilnim sedenjem, industrija pisarniških strojev neprestano izboljšuje svoje stole in jih oblikuje v obliki, ki bi se kar najbolj prilegala hrbtenici in tako omogočijo bolj pravilno sedenje ter poskušajo zmanjšati obremenjenost sedenja. Te stoli so sestavljeni s statičnim sedežem in ergonomsko oblikovanim naslonjalom, ki nudi enakomerno ukrivljenost hrbtenice. Te stoli nas silijo v pravilno držo med sedenjem. Seveda so še vedno določene pomanjkljivosti, saj so mišice hrbtenice in trebuha izključene in ne opravljajo svoje naloge stabilizacije hrbtenice.

Na delovnem mestu torej pazimo, da sedimo vzravnano in tako zmanjšamo obremenjenost hrbtenice, poskrbeti pa je potrebno tudi, da se vsake toliko tudi sprehodimo, da pretegnemo noge, in tako omogočimo pravilno prekrvavitev.

This entry was posted in Razno and tagged . Bookmark the permalink.