Pomembna dejstva toplotnih črpalk

toplotna-1Proces, ki je uporabljen pri ogrevanju s toplotnimi črpalkami je poznan že kar nekaj časa. V vsakdanjem življenju ga že dolgo srečujemo, in sicer začel se je pri hladilnikih, kasneje je bil uporabljen v klimatskih napravah, danes pa ga srečamo tudi pri toplotnih črpalkah.

Preprosto povedano je toplotna črpalka neke vrste klimatska naprava, ki hišo ogreva ali hladi. Toplotne črpalke nudijo energetsko učinkovite rešitve, ki zagotavljajo ogrevanje in hlajenje na najrazličnejše načine. Za zagotavljanje ogrevanja in hlajenja uporabljajo obnovljive vire toplote iz naše okolice.

Viri kot so zemlja, voda in zrak vsebujejo koristno toploto. Ta toplota se s pomočjo sončnih žarkov nenehno obnavlja in je za nas koristna. Toplotne črpalke proizvedejo dodatno energijo, ki dvigne toploto na ustrezno raven. Ta toplota ogreva naš dom.

Pomembna dejstva toplotnih črpalk so naslednja. Toplotne črpalke omogočajo velike prihranke in so zelo učinkovite, saj za delovanje uporabljajo obnovljive vire energije in predstavljajo vse večji potencial po celem svetu. Toplotne črpalke namreč omogočajo ogrevanje prostorov, sanitarnih vod ter hkrati z njimi lahko hladimo prostore, kar pomeni da ni potrebnih dodatnih investicij v klimatske naprave. Poleg tega delujejo brez nevarnih goriv, odlikuje jih tiho delovanje, vzdrževanje je minimalno, uporaba je enostavna in možna je pridobitev delne subvencije s strani države.

Toplotne črpalke lahko iz obnovljivih virov (zrak, voda, sonce, zemlja) pridobijo okrog 75% zahtevane energije in ustvarjajo manjšo količino emisij CO2, kot naprave, ki služijo ogrevanju in za delovanje uporabljajo razna goriva.

Lahko rečemo, da toplotne črpalke pri nizkih temperaturah grejejo, pri toplih pa ohlajajo, kar pomeni, da gre za ekološko usmerjeno rešitev ogrevanja, brez obremenjevanja okolja.

This entry was posted in Vse za dom and tagged . Bookmark the permalink.