Osvetlitev notranjih prostorov

svetilaŽe od pradavnine so ljudje osvetljevali notranjost svojih bivališč. Sprva zgolj z ognjem, raznimi baklami, oljnimi svetilkami, svečami. Primerno osvetljeno bivališče je imelo prijetnejši videz in obenem je bilo tudi bolj praktično za premikanje po prostorih ter tudi samo delo je bilo s tem lažje. Po izumu elektrike in nato še žarnice, pa so luči sčasoma posvetile po vseh bivališčih v razvitem svetu. Od tedaj si življenja brez njih skorajda ne moremo več predstavljati.

Notranja svetila so tako spremenila domove v tople, svetle ter prijazne za bivanje. Zelo je pomembno kakšno osvetlitev uporabljamo, saj vpliva tako na zdravje kot človekovo počutje. Zatorej je izbira prave osvetlitve še kako pomembna. Najboljše pa je, če v različnih prostorih uporabimo različne kombinacije svetil. Namreč, vsako svetilo ima svoj določen namen uporabe. Poznamo več notranjih in zunanjih svetil. Znotraj teh dveh skupin pa poznamo še več različnih svetil. V kuhinji uporabljamo čisto drugačna svetila kot jih uporabljamo na primer v sobi, kjer se učimo, beremo ali pa delamo kaj z računalnikom.

Pri notranjih svetilih pa poznamo še stenska svetila, ki so fiksno nameščena na stenah in jih ne moremo premikati kot lahko premikamo na primer lučko za branje. Kakšno luč uporabimo v določenem prostoru je odvisno le od nas, kaj želimo. Je pa zagotovo pomembno upoštevati pravo ravnovesje svetlobe v prostoru, da nam nudi kar se da optimalno svetlobo, ki jo potrebujemo in je prijetna našim očem. Pri tem velja omeniti, da nekatera stenska svetila svetijo le v eno ali pa dve smeri in sicer gor, dol, levo, desno. Zatorej bodite pri njihovem nakupu previdni in premislite, kaj bi vam bolj ustrezalo v določenem prostoru.

This entry was posted in Vse za dom. Bookmark the permalink.