Lesene hiše so prisotne že v vsakem kraju

Opaziti je, da je na našem ozemlju vedno več lesenih hiš. Lahko rečemo, da so hiše iz lesa prisotne že v vsakem kraju. V nadaljevanju si preberimo nekaj najosnovnejših značilnosti tovrstnih hiš.

Osnovni material, ki ga uporabljamo za take hiše, je torej les. Gradnja z lesom pa, kot je že vsem dobro znano, ima številne pozitivne učinke. Moderne lesene hiše izpopolnjujejo marsikatere zahteve, in sicer po inovativni, ekološki ter ekonomični gradnji.

Prednosti lesa, pred drugimi materiali

Les je odličen toplotni in tudi zvočni izolator, zato so njegove lastnosti zagotovo na prvem mestu pred prednostmi, ki jih torej ponujajo lesene hiše. Poraba energije je tako pri ogrevanju npr. bistveno manjša kot pa pri drugih vrstah objektov. Prednost lesa je tudi v dihanju, ki omogoča vpijanje in oddajanje vlage.

Za lesene hiše je primeren le najkvalitetnejši les, ki ga je treba obdelati tako, da pridejo do veljave njegove dobre lastnosti. Pri tem je potrebno imeti kar nekaj izkušenj in graditelji lesenih hiš jih prav zagotovo imajo. Strokovnjaki posebno pozornost namenjajo tudi požarni varnosti. Res je, da je les še kako gorljiv, vendar prevzema večje požarne obremenitve v primerjavi z ostalimi materiali in kasneje popusti. Pri gorenju se namreč na površini ustvarja zoglenela plast, ki je v resnici samozaščita.

Lesene hiše imajo poleg vsega tudi visoko stopnjo potresne varnosti. Tovrstne hiše se namreč bolj elastično odzovejo na tresenje tal, kar preprečuje mehanske poškodbe lesa.

Na podlagi omenjenih lastnosti se je res morda dobro odločiti za tovrstne hiše. Prinašajo nam veliko dobrega, poleg tega pa bo naš dom topel ter prijazen okolju, kajneda?

This entry was posted in Vse za dom and tagged . Bookmark the permalink.