Kaj morate vedeti glede izbire barve fasade?

fasaderstvo-oblak-1Izdelavo fasade po navadi najraje prepustimo mojstrom,  vseeno pa smo v sam postopek izdelave vključeni tudi mi, lastniki. Če ne drugega smo mi tisti, ki imamo vlogo nadzornika, ki budno spremlja sam proces. Se pa že pred pričetkom znajdemo pred dilemo, kakšno barvo fasade izbrati.

Kot smo že povedali, je izdelava fasade prepuščena spretnim mojstrom, nekatere odločitve pa nam samim. Barva fasade je zelo pomemben element celotnega procesa. Predstavlja nas, naš dom. In prav zagotovo si ne želimo, da bi izbiro barve kasneje obžalovali. Gre namreč za precej drago delo in večina nas si ne more privoščiti, da barvo menjamo vsako leto. Prav zato bomo vsem tistim, ki ste se znašli pred dilemo, dali nekaj nasvetov, kako se pravilno odločiti za barvo fasade, še preden se izdelava fasade prične.

Najprej na opozorimo, da je ob izbiri barve nujno potrebno upoštevati vašo okolico.  Torej najpogostejša napaka je, da ignoriramo okoliško pokrajino, kot so rože, drevesa. Torej, upoštevati moramo tone barv narave, ki obdajajo našo hišo. Prav tako moramo upoštevati barvo fasade sosednjih hiš.

V primeru, da bi želeli, da so različne stene vaše hiše različnih odtenkov, vam svetujemo, da predhodno naredite test na fasadi, ali se barve ujemajo med seboj. V mislih imejte tudi, da svetlejše barve poudarjajo in temnejše pa ravno obratno. Torej stene, ki jih želite poudariti, obarvajte s svetlejšimi odtenki, tiste katere želite zakriti pa v temnejše odtenke. Prav tako pa morate vedeti, da temnejše barve niso toliko barvno obstojne kot svetle. Poleg tega pa absorbirajo tudi veliko več toplote, česar posledica je krajša življenjska doba fasade.

This entry was posted in Vse za dom and tagged , , . Bookmark the permalink.