Delovna oblačila se odlikujejo predvsem po zagotavljanju varnosti

Pri opravljanju nalog in aktivnosti morajo zaposleni v okvirju podjetja ali organizacije nositi uniforma ali delovna oblačila. Čeprav ob tem najpogosteje pomislimo na uniforme policistov, vojakov, zdravnikov, gasilcev, je poklicev, kjer je treba obvezno nositi takšna oblačila veliko več. Ne nazadnje morajo delovne obleke nositi tudi delavci na poštnih ter bančnih uradih, varnostniki, piloti in še številni posamezniki, ki svoje delo opravljajo na prostem.

Medtem ko je pri nekaterih oblačilih za delo daleč na prvem mestu omogočanje varnosti, morajo biti druga toliko bolj funkcionalna. Delovna oblačila namreč lahko odlikujejo najrazličnejše lastnosti. Poznani so tudi takšni poklici, kjer oblačila nimajo kakšne posebne funkcionalne ali pa varnostne vloge, a zaposlene samo vidno ločijo od drugih. V to kategorijo oblačil na primer uvrščamo majice pismonoš, ki jih lahko vsak na daleč prepozna po tipični rumeni barvi.

Trpežna delovna oblačila za zahtevnejše poklice

Na sploh je varnost ena od ključnih odlik delovnih oblači za zahtevnejše poklice, kot so na primer rudarji, varilci. Kljub temu varnostna komponenta še zdaleč ni vse. Takšna oblačila sicer učinkovito ščitijo pred udarci, odrgninami in še pred številnimi drugimi nevarnostmi in škodljivimi vplivi iz okolja, a samo delo ne bo potekalo tako učinkovito, če oblačila ne bodo dovolj udobna.

Če izbiramo delovna oblačila za poklic, kjer smo zelo izpostavljeni najrazličnejšim nevarnostim, se moramo najprej prepričati, ali izdelek lahko omogoča tako varnost kot tudi dovolj veliko mero udobja. Obenem je pametno preveriti, kako zahtevno je izbrano oblačilo za delo za vzdrževanje. Se ga lahko opere v pralnem stroju na visoki temperaturi ali ga bo treba prati kar na roke?

Funkcionalnost delovnih oblačil

Poleg varnosti in udobja morajo delovna oblačila omogočati še funkcionalnost. Ni namreč zadosti samo to, da izbrana obleka delavca pri delu ne ovira. Delovna oblačila morajo biti torej posebej narejena za poklic, ki ga zaposlena oseba opravlja. Le na takšen način se ji lahko nudi učinkovita dodatna uporabnost.

Ribič torej na primer potrebuje delovne hlače, ki ne prepuščajo vode. Hišnik si bo omogočil nakup hlač za delo, ki imajo veliko število žepov. Lovec si ne bo kupil delovnega oblačila žive barve.

Za bistveno daljšo obstojnost in vzdržljivost oblačil

Ustrezno pranje, nega in shranjevanje delovnih oblačil je ključno za njihovo trpežnost, funkcijo ter dolgoročno udobje. Pravilno vzdrževanje je pogojeno še z namenom omogočanja posebnih funkcij v oblačilu. Nekatera delovna oblačila so torej lahko manj varna in učinkovita, če so umazana.

Navadno delovna oblačila ne potrebujejo predpranja. Takšno pranje se uporablja samo, če je oblačilo močno umazano, in sicer s povsem enako količino detergenta, ki se ga uporablja v glavnem pranju. Namakanje oblačila vnaprej pripravljen detergent pa lahko oblačila poškoduje.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.