Bolečine in fizioterapija

terapijaBolečina je znak, s katerim naše telo sporoča, da je z njim nekaj narobe. Običajno bolečina hitro poneha, če pa ne, pa je potrebno ukrepati. Če telo napake ne more samo odpraviti pa je potrebna fizioterapija.

Fizioterapija je medicinska veda, ki se ukvarja z zdravljenjem poškodb ter njihovih posledic z fizikalnimi sredstvi. Uporabna je tako pri odpravljanju bolečin po poškodbah kot tudi povračanju prvotne gibljivosti udov. Poznamo različna področja fizioterapije, metode, ki pa jih fizioterapevti uporabljajo pa se delijo v nekaj skupin.

Najpogosteje uporabljene metode pri fizioterapiji so aktivno in pasivno razgibavanje, masaža, toplotno zdravljenje, hidroterapija in pa zdravljenje v vodi. Fizioterapijo vam običajno dodeli zdravnik prek napotnice, vendar so v Sloveniji čakalne dobe gromozanske. Če se vam mudi ali pa bolečine postajajo neznosne za vas mogoče pride v poštev samoplačniška fizioterapija. Za starejše in nepokretne pa je dobra izbira tudi fizioterapija na domu. Pri tej fizioterapiji pride terapevt na vaš dom, ter tam skupaj izvajate potrebne vaje. Edina negativna stvar fizioterapije na domu je ta, da zaenkrat še ni omogočena prek napotnice in je na voljo samo samoplačniško.

Fizioterapija lahko olajša številne probleme, s katerimi se spopadate kot so na primer napet križ ali bolečine v vratu, odpravljanje degenerativnih starostnih sprememb, fizioterapevti pa so zelo uspešni tudi pri pripravi športnikov na tekmovanja saj zahvaljujoč svojemu znanju poznajo metode, ki omogočajo hitrejšo regeneracijo. V primeru kakršnihkoli težav z gibljivostjo ali bolečino udov se posvetujte s svojim zdravnikom, ta pa vam naj napiše napotnico za fizioterapijo.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.